De vijfde ziekte komt door een virus. De ziekte komt vooral voor bij kinderen. Voor kinderen is het een onschuldige ziekte. Ze zijn er meestal niet erg ziek door.
De verschijnselen van de vijfde ziekte voor kinderen zijn:
- kleine rode vlekjes in het gezicht;
- soms vuurrode wangen;
- soms koorts;
Daarna:
- verspreiden de vlekjes zich over het lichaam;
- soms jeuken de vlekjes;
- Na ongeveer een week verdwijnen de vlekjes.
De vlekjes kunnen nog een paar weken lang terugkomen, bijvoorbeeld tijdens stress, door inspanning, kou of warmte. Ze verdwijnen dan ook weer snel.
Volwassenen met de vijfde ziekte hebben vaak last van stijve handen en voeten, er kan pijn in de gewrichten optreden. Dit duurt meestal 1 tot 2 weken. Volwassenen krijgen soms vlekjes.
Mensen die geen vijfde ziekte hebben gehad kunnen besmet raken en ziek worden. Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al gehad. Als iemand vijfde ziekte heeft gehad, krijgt hij dit niet opnieuw.
Krijgt een zwangere vrouw in de eerste helft van de zwangerschap vijfde ziekte? Dan is er een klein risico op een miskraam. Bij de meeste vrouwen verloopt de zwangerschap normaal en zijn er voor de baby geen gevolgen. Zwangere beroepskrachten die nooit de vijfde ziekte hebben gehad moeten met de Arbodienst overleggen over de werkzaamheden.
Het virus verspreidt zich door de lucht via vochtdruppeltjes afkomstig uit de mond, keel en neus van het zieke kind. Kinderen zijn besmettelijk 1 tot 3 weken voordat zij ziek worden. Zodra de uitslag verschijnt, zijn ze niet besmettelijk meer.
- Ventileer de ruimte goed door ramen en deuren op een kier te zetten.
- Pas de hygiëneregels voor handen wassen, hoesten en niezen, desinfecteren en schoonmaken van de ‘Hygiënerichtlijn voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang’ goed toe.
- Leg contact met de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) om te overleggen of ouders van andere kinderen en beroepskrachten geïnformeerd moeten worden.
Vlekjesziekten zijn meldingsplichtig op basis van artikel 26 Wet publieke gezondheid wanneer er twee personen of meer binnen twee weken dezelfde uitslag hebben.
Een kindercentrum hoeft kinderen met de vijfde ziekte niet te weren.
Vijfde ziekte kan gemakkelijk verward worden met andere 'vlekjesziekten'. Daarom is het belangrijk dat de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) controleert of het echt om vijfde ziekte gaat.
Ongeveer 60% van de volwassenen heeft de ziekte ooit gehad en is daardoor tegen de vijfde ziekte beschermd.
Een bloedonderzoek kan vertellen of iemand immuun is tegen de ziekte of niet.
Voor aanvullende informatie kunt u de veelgestelde vragen over de vijfde ziekte op de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-site raadplegen.